Halve Marathon doneert aan de Voedselbank

Bron:

Goudse Post 23/12/2020

Gouda – Net als zoveel evenementen dit jaar, heeft ook de Halve Marathon van Gouda geen doorgang kunnen vinden. De hoofdsponsoren SVEA, Keukennet en Versluys verkeerstechniek werden bereid gevonden om alle drie naamgever te zijn van een afstand tijdens de wedstrijd. Nu kijkt de organisatie uit naar een mooi evenement in het najaar van 2021. Overigens vond het evenement virtueel wel doorgang. Deelnemers konden voor een gereduceerd tarief meerennen in de eigen buurt om vervolgens digitaal de resultaten door middel van een app door te zenden naar de organisatie. Dat resulteerde vervolgens alsnog in een ranglijst met echte prijswinnaars en bijbehorende bokalen. Bovendien konden de lopers het overtollige inschrijfgeld doneren aan een goed doel, de Voedselbank Gouda en omstreken.

Afgelopen week overhandigde de voorzitter van de stichting Halve Marathon Gouda, Bart Bezembinder, een cheque ter waarde van ruim 3000 euro aan de voorzitter van de Voedselbank, Dries Nagtegaal, in het bijzijn van de Goudse wethouder voor sport Michiel Bunnik.” De ambitie blijft om de Halve Marathon van Gouda een klassieker te make

Scheers strandt op 44 seconden

Andy Koolmees 

Hagenaar Erik Scheers viel in het laatste weekend van de virtuele Halve Marathon Gouda de snelste tijd van Martijn Klaasse (Gouda) serieus aan. De atleet van Haag Atletiek liep een tijd van 1.19,30 uur en bleek daarmee 44 seconden langzamer dan Klaasse. Scheers werd tweede voor Menzo Tanis (Gouda). Op de 10 kilometer verdrong Gerard van Manen (Veenendaal, 39,33 minuten) de Haarlemse Aliona Rudakova op de valreep van de eerste plek.

Martijn Klaasse gaat aan de leiding

Andy Koolmees 

Gouwenaar Martijn Klaasse is de nieuwe leider in de virtuele Halve Marathon Gouda, die nog tot en met morgen duurt. De atleet van AV Gouda klokte 1.18,46 uur na 21,11 kilometer, bijna vijf minuten sneller dan stadgenoot Menzo Tanis die tweede is. Bij de vrouwen bleef de Haagse Serena van Ramele leider. Op de 10 kilometer staat de Haarlemse atlete Aliona Rudakova (41,16 minuten) aan kop, voor Nieuwerkerker Peter de Jong (42,49).

Van Buren en Van Buren aan de leiding

Andy Koolmees 

Jaco en Niels van Buren zetten tot nu toe de snelste tijd neer tijdens de virtuele SVEA Halve Marathon Gouda. De broers uit Stolwijk en Schoonhoven klokten beiden 1.23,30 uur na 21,16 kilometer hardlopen. Pepijn van der Wiel, penningmeester van de organiserende Stichting Halve Marathon Gouda, staat derde met een tijd van 1.25,30. Bij de vrouwen gaat de Haagse Serena van Ramele (1.28,11) aan de leiding. Tot en met 22 november kan er nog gelopen worden door ingeschreven deelnemers.

Virtuele halve marathon

Andy Koolmees 

Vanaf 8 november kunnen hardlopers zich met anderen meten tijdens de virtuele SVEA Halve Marathon Gouda. Tot en met zondag 22 november kunnen ze een eindtijd neerzetten op de halve marathon of de 10 kilometer. De prestaties van de lopers kunnen gevolgd worden via halvemarathongouda.nl. Een deel van het inschrijfgeld van de afgelaste halve marathon van Gouda gaat naar de Voedselbank Gouda.

Evenement Sportievelingen kunnen vooruitkijken naar Halve Marathon van Gouda

De eerste editie was een groot succes. ©Tirza de Haan

De Marathon van Rotterdam, die op 25 oktober zou plaatsvinden, gaat definitief niet door en wordt verschoven naar volgend jaar. Hardlopers zullen moeten uitwijken naar de Halve Marathon van Gouda, die staat gepland voor zondag 8 november. De voorbereiding voor de tweede editie zijn al ruim een half jaar bezig.

Na het succes van de eerste editie in november 2019, die ruim van tevoren uitverkocht was, laat het bestuur zich niet uit het veld slaan door iets als een coronacrisis. Ook de annulering van de massaal bezochte Marathon van Rotterdam is geen reden tot wanhoop.

,,De Halve Marathon van Gouda staat nog in de kinderschoenen en trekt misschien enkele duizenden lopers en bezoekers. Dat is van een heel andere orde dan de miljoen mensen die op de been zijn tijdens een evenement als de Marathon van Rotterdam. Over een aantal jaar liggen de verhoudingen hopelijk heel anders”, laat het bestuur weten.

Markt

Het is de bedoeling dat de halve marathon op zondag 8 november plaatsvindt, met als nieuwe start- en finishplek de Markt.

,,Starten en finishen in het prachtige historische centrum van Gouda straalt meer uit dan een start en finish op een dijk aan de rand van de stad, zoals vorig jaar”, stelt bestuurslid en bedenker van de route Pepijn van de Wiel. ,,Ook levert een verhuizing naar de binnenstad meer op voor lokale horecaondernemers, die het zo moeilijk hebben gehad de afgelopen maanden…”

halvemarathongouda.nl

Geen marathon in Rotterdam: halve marathon in Gouda gaat vooralsnog door

Bron: In de Buurt Gouda 21/07/2020

Helaas, de Marathon van Rotterdam gaat definitief niet door op 25 oktober 2020. Het populaire sportevenement wordt verschoven naar volgend jaar. Fanatiekelingen zullen moeten uitwijken naar de Goudse halve marathon, die volgens de organisatoren vooralsnog doorgaat. De Halve Marathon van Gouda staat gepland voor zondag 8 november. De voorbereiding voor de tweede editie zijn al ruim een half jaar bezig. 

Na het succes van de eerste editie in november 2019, waarbij de halve marathon ruim van te voren al uitverkocht was, laat het bestuur zich niet uit het veld slaan door de coronacrisis. Ook de annulering van de massaal bezochte Marathon van Rotterdam is geen reden tot wanhopen. “De Halve Marathon van Gouda staat nog in de kinderschoenen en trekt misschien enkele duizenden lopers en bezoekers. Dat is natuurlijk van een heel andere orde dan de miljoen mensen die op de been zijn tijdens een evenement als de Marathon van Rotterdam. Over een aantal jaar staan de verhoudingen er hopelijk heel anders voor”, grapt het bestuur.

Start en finish op de Markt

Het is de bedoeling dat de halve marathon op 8 november plaatsvindt, met als nieuwe start- en finishplek de Markt. Dat houdt in dat er in zogenaamde startwaves gestart zal worden om te voldoen aan de RIVM-regels en het ‘Protocol hardloopevenementen’ van de AtletiekUnie. Als het nodig is gaat de organisatie ook werken met bijvoorbeeld afwachtingsgebieden om het aantal mensen op de markt te beperken en aan huis gerelateerde startnummers om fysieke contacten te beperken.

“Starten en finishen in het prachtige historische centrum van Gouda straalt meer uit dan een start en finish op een dijk aan de rand van de stad, zoals vorig jaar. Ook levert een verhuizing naar de binnenstad meer op voor de lokale horecaondernemers, die het moeilijk gehad hebben afgelopen maanden,’’ stelt bestuurslid en bedenker van de route Pepijn van de Wiel.

Coronaplan

Indien de coronaproblemen blijven aanhouden of weer opduiken, ligt er een plan B klaar om de halve marathon en de loop over 10 kilometer virtueel te laten beleven. “Dat heeft natuurlijk de minste voorkeur, maar biedt toch duidelijk meer plezier dan in je ééntje je wekelijkse looptraining afwerken op een druilerige zondagmiddag”, aldus voorzitter Bart Bezembinder. “Bij zo’n virtuele loop is trouwens veel mogelijk: deelnemers zullen ook in dat geval een mooie medaille ontvangen en er kan zelfs een einduitslag opgemaakt worden. Maar voorlopig gaan we uit van scenario A, een echte loop. En we verwachten dat we de online inschrijving op 23 juli kunnen openen.”

Voor meer informatie over het parcours en de tijden kun je terecht op de website van de Halve Marathon Gouda.