Nieuwe halve marathon Gouda moet een zo breed mogelijk publiek trekken

De Halve Marathon Gouda beleeft op zondagmiddag 10 november haar primeur. De organisatie hoopt op een gemêleerd gezelschap aan de start. Om een zo breed mogelijk publiek te trekken worden op 10 november ook een kidsrun en een trimloop over 10 kilometer gehouden.

,,Met de Halve Marathon Gouda willen we Gouda op sportief vlak extra promoten”, zegt Vera van der Wel van Stichting Halve Marathon Gouda (HMG). ,,Het gaat er bij deze halve marathon om dat je er van tevoren lol aan beleeft door er samen met een paar vrienden of kennissen voor te trainen. En dat kan voor Gouwenaars uitstekend op het bedachte parkoers, omdat het lekker dicht bij huis is. Op 10 november kun je vervolgens ondervinden hoe het is om met veel andere lopers tegelijk door de mooie natuur in en rondom Gouda te rennen. Waarschijnlijk onder vallende bladeren”, voegt Van der Wel er lachend aan toe.

Van der Wel raakte betrokken bij de stichting van de halve marathon door voorzitter Bart Bezembinder. Zij trainen geregeld samen.
Bezembinder plaatste eind 2017 een oproep op Facebook met de vraag: ‘Vandaag een trainingsrondje gedaan door de Goudse Hout en het Plassengebied. Zou het niet prachtig zijn om hier een halve marathon te houden?’ Pepijn van der Wiel en Stefan Gomes reageerden vrijwel direct positief en al gauw zaten Marnix van Zetten en nog een aantal personen om de vergadertafel.

Van der Wiel verdiepte zich in 2018 samen met loopkennissen in de mogelijke routes, terwijl Bezembinder vooral met netwerken begon. Dat laatste leidde tot onder meer een presentatie tijdens een bijeenkomst van Gouda Bruist in februari 2018.

Al gauw toonde lokale VVD-fractievoorzitter Ronald Verkuijl zich enthousiast. Hij pleitte in zijn verkiezingsprogramma voor meer levendigheid in Gouda door onder meer een halve marathon op poten te zetten. Het stichtingsbestuur kan nog steeds op zijn steun en enthousiasme rekenen. ,,Erg leuk om te merken hoeveel mensen enthousiast zijn over dit hardloopevenement”, aldus Bezembinder.

Puzzelwerk
Van der Wiel en Gomes vonden na het nodige puzzelwerk een parkoers met de juiste lengte (21,1 kilometer) en een praktische start- en finishlocatie op de Goejanverwelledijk, nabij sporthal De Zebra in Gouda. ,,Onze wens is om in de toekomst in het centrum te starten”, meldt Gomes. ,,Maar bij zo’n eerste editie komt er veel op je af en is het beter om eerst ervaring op te doen met een wat eenvoudiger te realiseren route.”
Van der Wiel: ,,Een sterk punt is dat ons parkoers nu uit één grote ronde door het Groene Hart bestaat. Negentig procent voert door de natuur. Voor de 10-kilometerloop gelden dezelfde pluspunten.”
Gomes vult aan: ,,De route is vooral zo mooi, omdat het langs de Reeuwijkse Plassen voert. We rekenen op een gevarieerd publiek, dat trouwens op veel mooie uitzichtpunten onderweg kan aanmoedigen.”
Gomes waarschuwt potentiële deelnemers alvast: ,,De slotkilometer is lastig met een pittige slotklim de Goejanverwelledijk op. Maar daar staat tegenover dat het gezellig zal zijn rondom de finish.”

Vanaf vandaag is de inschrijving voor de Halve Marathon Gouda geopend.

Share this content:

halvemarathongouda